Okolie obce Skároš ponúka turistom sieť cyklotrás

14.02.2015 Košice

Skároš 14. februára (TASR) – Prihraničná oblasť s Maďarskom v okolí povodia Hornádu a Slanských vrchov v okrese Košice-okolie ponúka turistom už rozvinutú sieť cyklotrás. V uplynulých rokoch tam s podporou eurofondov v rámci cezhraničných projektov vybudovali desiatky kilometrov trás pre vyznávačov cyklistického športu.

Starosta obce Skároš Ľubomír Vranka verí, že to napomôže rozvoju turistického ruchu. "Cyklotrasy sa vybudovali, teraz je našou úlohou ich spropagovať, pritiahnuť sem cyklistov i turistov a ponúknuť im primerané služby," povedal Vranka.

Samotný Skároš môže podľa neho slúžiť ako východiskový bod pre rôzne cyklistické výlety. "Človek, keď príde autom, môže tu zaparkovať a urobiť si odtiaľto nejaký okruh. Alebo ak príde bicyklom z Košíc, môže sa ďalej vybrať do maďarskej Hollóházi alebo Füzéru a naspäť napríklad cez Slanec do Košíc," uviedol pre TASR.

Od roku 2013 začala slúžiť nová cyklotrasa medzi Košicami a maďarským Sárospatakom, ktorá na slovenskom území prechádza cez Skároš, Ždaňu, Čaňu, Gyňov a Trstené pri Hornáde. Celkové náklady na slovenskom území boli vyše 764.000 eur. Vlani v horskom regióne Veľkého Miliča pribudli tri vyznačené cyklotrasy, ktoré prepájajú Slanec, Vyšnú Myšľu a Skároš s napojením na Maďarsko. Fanúšikom cykloturistiky v tejto oblasti slúži napríklad aj nová cyklotrasa zo Slanskej Huty cez jazero Izra až k maďarskej hranici.

"Myslím, že Skároš by v budúcnosti mohol byť charakteristický práve tým, že sem budú chodiť cyklisti vo väčšom množstve a že objavia túto lokalitu," povedal Vranka. Jedným z ďalších projektov na prilákanie turistov v tomto regióne by podľa neho mohla byť výstavba rozhľadní.
 
Kaštieľu v Skároši hrozí zánik, záchranu komplikuje súdny spor
 
Kedysi nádherný, dnes však chátrajúci kaštieľ, ktorý stojí v centre obce Skároš v okrese Košice okolie, zatiaľ márne čaká na svojho záchrancu. Ak sa v najbližších rokoch nezačne s rekonštrukciou tejto Národnej kultúrnej pamiatky vo vlastníctve štátu, hrozí jej definitívny zánik. Klasicistickú budovu z konca 19. storočia naprojektoval pre šľachtickú rodinu Feketeovcov Arpád Jakab. Ešte do roku 1991 táto kúria s veľkým pozemkom slúžila ako sídlo špeciálnej školy. Skároš, 13. februára 2015.
Skároš 14. februára (TASR) – Kedysi nádherný, dnes však chátrajúci kaštieľ, ktorý stojí v centre obce Skároš v okrese Košice okolie, zatiaľ márne čaká na svojho záchrancu. Ak sa v najbližších rokoch nezačne s rekonštrukciou tejto Národnej kultúrnej pamiatky vo vlastníctve štátu, hrozí jej definitívny zánik.

Klasicistickú budovu z konca 19. storočia naprojektoval pre šľachtickú rodinu Feketeovcov Arpád Jakab, ktorý následne v Košiciach postavil známy Jakabov palác. Do roku 1991 táto kúria s veľkým pozemkom slúžila ako sídlo špeciálnej školy pre postihnuté deti. Následne sa však o objekt nikto nestaral, a tak podliehal devastácii. Zhruba pred štyrmi rokmi sa na ňom prepadla strecha, čo urýchľuje jeho skazu.

"Kúria je v súčasnej dobe v dezolátnom stave. Vlastníkom je Slovenská republika, ktorá si však povinnosti pri údržbe a záchrane tejto Národnej kultúrnej pamiatky akosi neplní. Ak sa nepristúpi k záchranným prácam, tak o niekoľko rokov nezostane z toho kaštieľa, dá sa povedať, nič. Budú to absolútne ruiny, ktoré budú na zbúranie," upozorňuje starosta obce Ľubomír Vranka.

Prípadný odpredaj a rekonštrukciu kúrie komplikuje dosiaľ nevyriešený súdny spor. Ako pre TASR potvrdilo Ministerstvo vnútra SR, ktoré má kúriu v súčasnosti v správe, spor sa ťahá od roku 2001 a ide v ňom o žalobu o určenie vlastníckeho práva. "Po ukončení súdneho sporu budeme postupovať podľa ustanovení zákona 278/1993 Z.z. o správe majetku štátu," uviedol pre TASR tlačový odbor rezortu vnútra o ďalších plánoch a možnom odpredaji.

Jednopodlažná budova kúrie má reprezentatívne vstupné schodisko, na tympanóne nad vchodom je stále dobre zachovaný plastický erb rodiny Feketeovcov. Štát skonfiškoval objekt po druhej svetovej vojne, následne slúžil na školské účely. Podľa starostu sa v minulých rokoch objavili záujemcovia uvažujúci o renovácii a využití kúrie. Jednou z možností by bolo vybudovanie domova dôchodcov, potrebné by však boli veľké finančné investície. O záujme obce odkúpiť objekt je podľa Vranku predčasné hovoriť. "Určite by som v tak závažnej veci musel mať stanovisko poslancov obecného zastupiteľstva. My nemáme také príjmy, aby sme sa mohli pustiť do rekonštrukcie. V každom prípade, ak by došlo k rekonštrukcii, mohla by to byť významná a krásna dominanta obce Skároš. Málokde by sa mohli pochváliť takouto kúriou v strede obce," povedal Vranka.
 
 
 
 

Vyberte región